Upplev skärgården i sommar

Det finns många olika sätt att uppleva skärgården och skärgård i sig kan betyda många olika saker för olika personer. För en del personer handlar det om Bohusläns karga klippor, för andra är det lummiga öar i Stockholms skärgård. Det finns ingen bestämd definition på vad skärgård egentligen är och därför går det inte heller att beskriva ett enda sätt att uppleva skärgården. Det finns många sätt. Här lyfter vi fram några av våra egna favoriter.

Stockholms skärgård

Det sägs att det finns 40 000 öar i Stockholms skärgård. Den är avlång och öarna ligger som ett pärlband längs fem kommuner utanför Stockholm. Många öar och halvöar går att nå med bilen, medan andra bara kan nås sjövägen via passagerarbåtar eller kanske bilfärja. Det kan bli rätt långa restider på sina håll men om man ser resan som en del av upplevelsen så är det förstås inget problem. Passagerarbåtarna är bekväma och det går att få både fika och mat ombord på de flesta även om den klassiska ångbåtsbiffen kanske inte är så vanlig längre. Njut av resan är första tipset.

Boende i Stockholms skärgård

På de större öarna finns oftast gott om möjligheter att hitta boende i form av uthyrningsstugor eller någon form av vandrarhem. Så kallad bed and breakfast är också vanlig på många håll och på de större öarna kan det finnas iordningställda campingplatser för tält, husbil eller husvagn. Turistbyrån i respektive kommun kan ge tips och kontaktuppgifter kring detta. Men finns det en lokal turistinformation på den ö du vill åka till är det där du får de absolut bästa tipsen lokalt. Det är där lokalkännedomen och engagemanget för att visa upp de bästa smultronställena finns.

Vilken sorts boende du väljer beror inte bara på utbudet utan också på vad du själv trivs bäst med, men det går alltså att hitta resmål för alla olika preferenser. Tänk på att vara ute i god tid bara, det är många som vill uppleva skärgården på sommaren och det blir fort fullbokat.

Upplevelser i skärgården

Skärgården i sig är en upplevelse: havet, ljuset, dofterna och skärgårdsmiljön. De flesta upplever detta sommartid, men skärgården har mycket att erbjuda även under lågsäsong. Tystnaden är det många som kommenterar, den goda sömnen man får bortanför stadens ständiga brus. En gnistrande januarinatt med magnifik stjärnhimmel långt ifrån stadens ljus är en annan upplevelse man aldrig glömmer. Att bara vara är ett utmärkt sätt att uppleva skärgårdsmiljön i all enkelhet.

Båtutflykter

Här och var kan det gå att hyra båt eller följa med på anordnade utflykter av olika slag. En resa långt ut till skärgårdens yttersta utposter, Söderarm, Svenska Högarna eller andra utskärgårdar passar naturälskaren medan ett besök på något hembygdsmuseum eller kanske Bullerös naturum stimulerar den som vill förkovra sig lite i skärgårdens kulturhistoriska miljöer.

Sol och bad

Många gillar sol och bad och självklart finns det många möjligheter till detta i Stockholms skärgård. På vissa platser finns fina iordningställda stränder medan andra bara erbjuder klippbad eller som Möja egentligen inte alls erbjuder särskilt bra bad på grund av att den gamla bebyggelsen tar upp stora delar av strandlinjen och alltså är i privat ägo.

Shopping och restauranger

Just shopping är kanske inte skärgårdens främsta gren även om det självklart finns turistbodar och butiker på många ställen. Sandhamn som seglarmetropol erbjuder dock en hel del shopping sommartid, främst med marina förtecken. Ska det shoppas matvaror finns det lanthandlare på många ställen, gynna dem om du kan. Äter du hellre på lokal så finns det oftast en del att välja på vare sig du föredrar ett enkelt utefik eller en restaurang med vita dukar. Om du reser under lågsäsong kan utbudet vara betydligt mindre så detta kan vara värt att kolla först i så fall.

Lämna ett svar